Lorne Stewart Engineering

Commercial

Below is a selection of our commercial sector case studies. For further information, please contact us and we will deal with your request.

Carnival Cruiselines HQ, West Quay III
Client: Development Securities
Value: £6.5 million
Client: Miller Construction

Lorne Stewart worked with Miller Construction to develop a Class A state of the arts office scheme for Carnival UK. The building comprises of approximately 150,000ft2 of flexible office space over 5 floors and all of the technical building services you would expect in this prestigious development.

Technical highlights: Integrated Lighting Control System, extensive date system, back-up generator system, uninterrupted power supply systems, intruder and access control.

Carnival UK is currently housed in a number of offices and buildings in the local area and this project will consolidate operations into one headquarters office building. Lorne Stewart Southampton carried out the Mechanical, Electrical and Public Health Services valued at 6.5m.

Siemens Urban Sustainability Centre
Client: UK & European
Value: £5.5 million
Main Contractor: ISG

We were contracted to deliver this high profile ‘destination building’ including; exhibition, conference and auditorium spaces together with associated office and café facilities to support the corporate function.

The Urban Sustainability Centre showcases Siemens products and sustainable technologies, and acts as an educational space for the general public to visit and learn about sustainability in London. The 7000m2 facility, incorporates external landscaping with and a public piazza.

Technical highlights: Rainwater harvesting/grey water system, fully automated lighting control, ground source heating and photovoltaics.


107 Cheapside
Client: G Plan Upholstery Limited
Value: £9 million
Client: ISG Interior Exterior Plc


Lorne Stewart carried out the services installation to a Roger Preston & Partners design which required the installation of a complete new Mechanical, Electrical and Plumbing services installation including all new plant, BMS system, Sprinklers and Fire Alarm.


10 Lime Street, London
Client: PPG Lime Street Ltd
Value: £4 million
Main Contractor: ISG

The award-winning development on a confined city centre site comprises of high quality office space with additional retail accommodation. This was a logistically challenging project in the centre of London. Lorne Stewart were contracted to provide the Mechanical, Electrical and Public Health Services for this prestigious scheme which was successfully delivered within programme.

Technical highlights: Multi service installation, new build 43,000m2 high quality speculative office space & retail accommodation, 4 pipe heating & cooling fan coil units, intelligent control systems, split tenancies, Design & Build, tight co-ordination, modular wiring and logistically difficult riser installation.

Hyde Park Hayes 5, Hayes, Middlesex
Client: Rackspace
Value: £5.3 million
Client: Kier Construction

This new and purpose built facility is one of several sites occupied by Rackspace, within what is now known as ‘Rackspace City’. The delivery programme was considerably aggressive and demanding, hence the need for our modular and pre-fabricated solutions maximising resource periods simultaneously on and off site. The overall Construction and MEP Services Installation was completed 4 weeks earlier than the original Construction Programme target date.

“I would like to thank Lorne Stewart for all their efforts in helping to achieve the successful completion and handover of the newly constructed office building in Hayes for Melford Developments. The enthusiasm, commitment and professionalism were a credit to Lorne Stewart and were greatly appreciated by the entire team. Well done Lorne Stewart and I look forward to working with you again in the future.”

Glyn Salmon
Director
Kier Construction

XYZ Building, Spinningfields, Manchester
Client: Allied London
Value: £3.5 million
Client: McLaren Construction

XYZ provides a purpose built structure designed to be the modern standard for sophisticated specification and for long-term sustainability. An architecture of intelligent features and integrated systems are configured to be easy and flexible to use.The building consists of a total of 160,000ft2 across 20,000ft2 floor plates and with over 30,000ft2 of public amenity space including cafes, restaurants, meeting spaces, a bike park, and leisure facilities. In conjunction with the building storey heights and floor/ceiling void zones, The central plant and riser provision will allow the on-floor tenants to fit-out their respective floors with a number of different HVAC solutions.

Key highlights included:

  • Installation of new essential and non-essential LV Switchgear, including life safety generator
  • Landlords small power with core tenant infrastructure for expansion during tenant fit out
  • General building IP based infrastructure including CCTV, door access, fire, refuge and disabled alarms, fully integrated and
  • adaptable BMS
  • Shell and core area above ground foul and rainwater drainage expandable for tenant installation
  • DX cooling provided to HV/LV switch rooms
  • Roof mounted central ventilation and cooling plant with core distribution to individual floors
  • Shell and core domestic water systems fully metered
  • Four-pipe fan coil units installed to exposed soffit
  • Fully installed automated tenant billing system

Swinton Gateway, Swinton
Client: Salford City Council
Value: £1.2 million
Client: Kier Construction

This Gateway project brings council, health and children’s services under one roof and completely transforms the council’s former adult services building.

The existing building received a new facelift with a gleaming three-storey glass frontage, creating a huge fresh new public space at the entrance. The rest of the building was given a completely new look with a comprehensive refurbishment of public and office space providing a sleek, modern high quality design.

The existing Swinton library was relocated to the ground floor whilst upstairs houses gallery and office space as well as community meeting rooms. The second floor offers a new NHS clinic, providing outpatient facilities for Salford Royal Hospital and children’s centre services.

Key highlights included:

  • Natural Vent Roof Wind Terminals
  • Boosted Cat 5 water requirements for NHS Consultancy Rooms
  • Underfloor Heating to glazed Atrium
  • Integrated Security an Access Control Systems
  • Energy saving Lighting Control Systems with LED efficiency
  • Nurse Call
  • Structured Cabling Systems

Baker Hughes Facility, Kirkby
Client: Baker Hughes
Value: £5 million
Client: Bardsley Construction

As one of the world’s largest oilfield services companies, operating in over 90 countries, Baker Hughes provide the oil and gas industry with products and services, from this new redevelopment facility at Kirkby, Liverpool.

The phased works included:

  • Strip out and refurbishment of their two-storey administration building to provide office space and conference facilities
  • Construction of a new single- storey block to provide specialist laboratory space, reception area and office space.
  • Strip out and refurbishment of their three-storey International Technology Centre laboratory to provide new specialist laboratories, conference facilities, training rooms and office space.
  • Demolition of existing warehouses and construction of a new 1900m2 storage warehouse and associated service yards and car parking.


Key highlights included:

  • H2S Scrubber Alarms
  • Lighting Controls
  • Power and Data Desk Management
  • Fume Cupboard Extract
  • Atex installations to hazardous areas
  • Sprinkler installations
  • Condensing unit installations

Project Grace, Bristol
Client: Devan Brittan LLP
Value: £3.5 million
Client: Wates Construction



Lorne Stewart were appointed to provide the mechanical, electrical and public health services within the refurbished and extended flagship office block for the new head quarters for Bevan Brittain Solicitors.

Following a lengthy competitive tendering period, Lorne Stewart were awarded this prestigious contract due to their innovative and technical solutions. These included full co-ordination of the building services installation into a very shallow ceiling void.

Key highlights

  • VRF air conditioning systems
  • Close control to systems to server rooms
  • Basement car park including integrated sprinkler system
  • DMX LED decorative lighting
  • Fire alarm system including VESDA
  • Extensive underfloor powertrack systems to suit future flexibility
  • Intelligent lighting control

Templeback, Bristol
Client: UK & European
Value: £6 million
Client: Carillion

Lorne Stewart carried out the Design & Build Mechanical, Electrical and Public Health Services within this 14,500m2 office development and residential block in the heart of Bristol. The tender was secured on a two stage basis with the emphasis upon participation within a team identifying VE solutions whilst still maintaining “BREEAM Excellent” Due to the construction method of steel frame, early involvement and co-ordination was essential to provide a co-ordinated solution to suit the steel frame option.

Key highlights:

  • DC Driven 4 pipe fan coil units
  • Turbo core chillers
  • Solar hot water production
  • Intelligent zoned controls and metering
  • Intelligent lighting controls
  • Ultra low Nox boilers
  • High efficiency air handling units

Blyth Workspace, Port of Blyth
Client: Arch
Value: £2 million
Client: Bowmer & Kirkland

Blyth Workspace on the Commissioners Quay site at the Port of Blyth is a £5.2 million development of contemporary workspace. This building will attract businesses within the energy sector and cement the area’s reputation as a centre of excellence in renewable energy and research. The facility has created a mix of start-up and incubator spaces, as well as accommodation for growth companies and inward investors.

Key highlights:

  • Developing a thermal strategy for a space in space building
  • Ensuring service co-ordination didn’t disturb the floating lines of the contemporary style
  • Commissioning space within space areas
  • Installing sustainability in a sympathetic manner
  • Electrical small power and lighting
  • Fire and intruder alarms
  • LV sub mains
  • Voice and data
  • CCTV and door access
  • Heating and plumbing
  • Ground source heat pumps
  • Air conditioning
  • Ventilation
  • Car park and external lighting
  • Electric car charge points
  • BMS
  • Lightning protection
  • Photovoltaics (PV)

Observatory House, Slough
Client: Lumina Real Estate
Value: £4 million
Client: Kier Construction

This project involved of the complete refurbishment of Observatory House in Slough incorporating a ‘back to frame’ refurbishment, increasing the lettable office space from approximately 21,000ft2 to 105,500ft2.

The property benefits from typical floorplates of 18,000ft2 and 252 car parking spaces, providing an attractive ratio of 1:418. It provides brand new, open-plan office accommodation behind a striking and modern façade. The building also offers an impressive full height atrium and a south-west facing balcony.

Co-operative Bank, Manchester
Client: Co-operative
Value: £4 million
Client: Overbury PLC

This eight-storey office/retail building is the headquarters for the Co-operative Bank based in the centre of Manchester, near to Victoria Train Station. The existing building is being fully refurbished to a Cat B standard on all levels from basement to 7th floor.The Ground Floor area includes a modified reception area, Basement levels provides training rooms together the plant areas.The seven upper floor levels are arranged for office use, with toilet facilities and lifts as part of the provision within the central core area. Level 2 floor benefits from accessibility to an external terrace area, from where a Building Maintenance Unit is also accessed to facilitate façade cleaning.

Key highlights:

  • Fan coil installation providing heating and cooling
  • LED lighting
  • Lighting control providing efficient lighting
  • Underfloor power/data
  • Integral desk management systems

Windmill Green, Manchester
Client: Fore
Value: £3 million
Client: Kier Construction

This refurbished seven-storey office block in the centre of Manchester City Centre has approximately 8000m² of Grade A Office Space. The building, located next to the Midland Hotel, is owned by Fore Partnership who have developed a highly sustainable facility, offering high quality and flexible office space as well as a mix of retail and food outlets on the ground floor, a roof terrace and pavilion.

Key highlights

  • Open plan floor areas
  • Flexible working environment
  • LED lighting
  • Energy efficient lighting control
  • Life safety generator
  • Comfort cooling on all floors

Newcastle Hub, Staffordshire
Client: Staffordshire County Council
Value: £3 million
Client: Kier Construction

Situated in the heart of Newcastle-under-Lyme next to the picturesque Queen’s Gardens and the historic centre, the Public Sector Hub provides a new central location in which to combine the services delivered by Newcastle-under-Lyme Borough Council.

Spread Over four flours, the Hub integrates Public Services, Library, Registrar’s Office, Families First facility, and the Central Police Office, whilst also providing agile, open plan offices spaces for both councils.

The building seeks to integrate with the historic surrounding context, by utilising local materials and an appropriate and sympathetic scale, whilst providing a new key civic building of equality and distinction for Newcastle-under-Lyme.

It has been is designed with a ‘fabric first’ approach to minimise heat loss from the building envelope in order to reduce energy consumption. Supported by photovoltaic panels situated out of sight on the roof, this approach is predicted to achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating and an EPC B energy use rating.

Key highlights:

  • Open plan offices with heating and cooling
  • LED lighting
  • Lighting control providing an energy efficient system
  • Underfloor power and data
  • Desk management system
  • Photo voltaic panels